Hästhållning

Programkod
NBHAT

Hästhållning

På inriktningen Hästskötare får du en bred grundkunskap om hästar. Allt från hästhållning, fysiologi, träningslära, foderkunskap till avel. Du lär dig häst på riktigt och från grunden med hästens välmående i fokus. Under ditt första år ingår både ridning och körning sedan väljer du att inrikta dig mot antingen ridning eller körning.

Utöver hästämnen kommer du att lära dig om lant­brukets fordon och redskap och hur du odlar bra foder.

Strömmas skolhästar är välutbildade och på skolan finns stallar, ett stort ridhus och fina möjligheter att rida och köra i vacker miljö. Det finns möjlighet att ta med egen häst.

Under din APL (praktik) kommer du ut på olika stall där du får en god inblick i hästnäringen. 

Beroende på hur du väljer kurser kan du efter utbildningen ta anställning i stall, starta egen verksamhet eller fortsatta studera till hippolog, veterinär, zoolog eller biolog.

Möjligheter att studera vidare

 

Den mest kända utbildningen efter gymnasiet är Hippolog, en utbildning som anordnas av SLU (Sveriges Lantbruks Universitet). Inom den utbildningen kan man välja fyra olika specialinriktningar: ridlärare, stallchef, travsport, galoppsport. Läs mer här: www.slu.se/hippolog.

Inom yrkeshögskolan finns också en rad intressanta utbildningar; Beridare, Hästentreprenörskap, Travhästskötare, Hovslagare, och Ridskolepedagog. Läs mer på: www.yrkeshogskolan.se

På ridskolan Strömsholm genomförs varje år en rad utbildningar inom hästbranschen. Utbildningarna erbjuds inom ramen för en folkhögskola och du kan läsa till att bli diplomerad ridinstruktör. Läs mer på: www.stromsholm.com.

Yrken

Hästnäringen i Sverige är en växande bransch och det behövs duktiga hästskötare, så vill du arbeta direkt efter gymnasiet så finns det stora möjligheter. Det finns givetvis fler yrken inom hästbranschen:

  • Ridlärare
  • Stallchef
  • Hästutbildare
  • Tränare
  • Jockey
  • Körlärare
  • Uppfödare
  • Hovslagare
  • Djurskyddsinspektör
  • Lärare på naturbruksskola
  • Hästentreprenör

Jobba utomlands

Det finns ganska många svenskar som prövat att jobba utomlands. Hästsektorn är stor i Europa och i länder som Holland, Tyskland och England är chanserna att få jobb stora.

Det går bra att använda APL-perioderna under utbildningen till att prova på att praktisera utomlands. På det sättet får du reda på hur det fungerar i ett annat land och om det kan vara något för dig.

Kursnamn Poäng
Gymnasiegemensamma kurser 900
svenska 1100
engelska 5100
matematik 1a100
idrott och hälsa 1100
historia 1a150
naturkunskap 1a150
samhällskunskap 1a150
religionskunskap 150
svenska 2 – valbar100
svenska 3 – valbar100
engelska 6 – valbar100
Inriktningskurser Hästhållning 700
djurens biologi100
djurhållning100
fordon och redskap100
hästkunskap 1-2200
ridning och körning200
Gymnasiearbete 100
Programgemensamma kurser 400
biologi 1100
entreprenörskap100
naturbruk200
Individuellt val. Du väljer om du vill läsa 200
2300