Hästskötare

Programkod
NBHAT

Hästskötare

Har du ett stort hästintresse? I profilen Hästskötare får du en bred grundkunskap inom bland annat hästhållning, fysiologi, träningslära och foderkunskap. Under ditt första år får du utbildning inom både ridning och körning för att senare specialisera dig på något av dem.

Utöver hästämnena kommer du att lära dig om lantbrukets fordon och redskap och hur man odlar bra foder.

Strömmas skolhästar är välutbildade och på skolan finns stallar, ett stort ridhus och fina möjligheter att rida och köra i vacker miljö. Det finns möjlighet att ta med egen häst som du kan träna under lärares ledning och på egen hand.

Under din APL (praktik) kommer du ut på olika stall där du får en god inblick i hästnäringen. 

Beroende på hur du väljer kurser kan du efter utbildningen ta anställning i stall, starta egen verksamhet eller fortsatta studera till hippolog, veterinär, zoolog eller biolog.

Möjligheter att studera vidare

Hos oss får du i grunden en yrkesexamen som hästskötare, men kan också studera vidare på universitet och högskola. Du väljer då till kurser i svenska och engelska för grundläggande behörighet. Vill du studera vidare inom hästbranschen finns det några utbildningar som är intressanta att titta närmare på.

Den mest kända utbildningen efter gymnasiet är Hippolog, en utbildning som anordnas av SLU (Sveriges Lantbruks Universitet). Inom den utbildningen kan man välja fyra olika specialinriktningar: ridlärare, stallchef, travsport, galoppsport. Läs mer här: www.slu.se/hippolog.

Inom yrkeshögskolan finns också en rad intressanta utbildningar; Beridare, Hästentreprenörskap, Travhästskötare, Hovslagare, och Ridskolepedagog. Läs mer på: www.yrkeshogskolan.se

På ridskolan Strömsholm genomförs varje år en rad utbildningar inom hästbranschen. Utbildningarna erbjuds inom ramen för en folkhögskola och du kan läsa till att bli diplomerad ridinstruktör. Läs mer på: www.stromsholm.com.

Yrken

Hästnäringen i Sverige är en växande bransch och det behövs duktiga hästskötare, så vill du arbeta direkt efter gymnasiet så finns det stora möjligheter. Det finns givetvis fler yrken inom hästbranschen:

 • Ridlärare
 • Stallchef
 • Hästutbildare
 • Tränare
 • Jockey
 • Körlärare
 • Uppfödare
 • Hovslagare
 • Djurskyddsinspektör
 • Lärare på naturbruksskola
 • Hästentreprenör

Jobba utomlands

Det finns ganska många svenskar som prövat att jobba utomlands. Hästsektorn är stor i Europa och i länder som Holland, Tyskland och England är chanserna att få jobb stora.

Det går bra att använda APL-perioderna under utbildningen till att prova på att praktisera utomlands. På det sättet får du reda på hur det fungerar i ett annat land och om det kan vara något för dig.

APL – arbetsplatsförlagt lärande

APL är en del av utbildningen och APL-tiden uppgår till minst 15 veckor under de tre åren. Du som studerar häst kan göra din praktik hos uppfödare, på djursjukhus, på turismföretag m.m.

Praktiska övningar på Strömma

Det finns häststallar på skolan och ett ridhus stort nog även för körning och hästar som du får träna med. Det finns även stallar om du vill hyra in din egen häst.

Utlandspraktik

Missa inte möjligheten att göra några veckor av din APL utomlands.

Kursnamn Poäng
Gymnasiegemensamma kurser 900
svenska 1100
engelska 5100
matematik 1a100
idrott och hälsa 1100
historia 1a150
naturkunskap 1a150
samhällskunskap 1a150
religionskunskap 150
svenska 2 – valbar100
svenska 3 – valbar100
engelska 6 – valbar100
Inriktningskurser Hästhållning 700
djurens biologi100
djurhållning100
fordon och redskap100
hästkunskap 1-2200
ridning och körning200
Gymnasiearbete 100
Programgemensamma kurser 400
biologi 1100
entreprenörskap100
naturbruk200
Individuellt val. Du väljer om du vill läsa 200
2300