Maskin

Programkod
NBLAN

Maskin

Vill du arbeta med maskiner inom jordbruket eller entreprenadbranschen som förare eller mekaniker? I profilen Maskin utbildas du om maskiner av många olika slag. Du lär dig om maskiners olika användningsområden och körteknik på alla i jordbruket förekommande maskiner, med och utan redskap. Du lär dig grundligt hur olika maskiner fungerar och att reparera och serva dem.

Inom profilen Maskin har du möjlighet att välja mellan att fokusera mot maskinförare eller maskinmekaniker genom val av fördjupningskurser i åk 2 och 3.

Du läser också en bred lantbruksutbildning som innefattar bland annat kunskap om lantbruksdjur, växtodling och byggnadsunderhåll. Du har möjlighet att examinera dig för olika certifikat som kan behövas inom branscherna. 

På skolan finns maskinhallar och verkstäder där du svetsar och reparerar de fordon som används ute på skolans marker. Under din APL (praktik) kommer du ut på olika gårdar eller maskinföretag där du har möjlighet att fördjupa dig inom det maskinområde du vill spetsa in dig på.

Beroende på hur du väljer kurser kan du efter avslutad utbildning arbeta som maskinförare, maskinmekaniker eller lantbrukare, som anställd eller egen. Du har en bra grund för att läsa vidare till exempelvis lantmästare eller agronom.

Goda möjligheter att få jobb

Det finns ett stort behov av välutbildad arbetskraft i maskinbranschen och därmed goda möjligheter för dig att få jobb direkt efter examen som maskinförare eller maskinmekaniker. Skolans breda kontaktnät i näringen ger dig goda möjligheter att skapa kontakter när du söker arbete.

Eget företagande

Utbildningen läggar en god grund även för eget företagande. Du går kurs i entreprenörskap och genomför UF (Ungt Företagande). Du kan skaffa F-skatt och utföra tjänster åt andra. Du kanske med tiden blir lantbrukare eller startar annat företag.

Studera vidare

Du som vill läsa vidare på högskola eller universitet efter gymnasiet väljer de kurser som du behöver för vidare studier inom individuellt val t ex svenska och engelska. Lantmästarutbildningen vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) är ett exempel på högre studier inom näringen men dörren är förstås öppen även för andra utbildningar.

APL – arbetsplatsförlagt lärande

APL är en del av utbildningen och APL-tiden uppgår till minst 15 veckor under  tre år.

Du som studerar maskin kan göra din praktik på gårdar med olika inriktning. Du kan jobba med entreprenadföretag och maskinstationer och du kan jobba på maskinfirmor med verkstadsarbete.

Praktiska övningar på Strömma

Det finns maskinhallar och verkstäder Strömma. Vi har traktorer och maskiner som du får arbeta med. Det finns stora arealer som ska plöjas, harvas, sås och skördas. Maskinerna är av senaste modell och fyllda av teknik.

Utlandspraktik

Missa inte möjligheten att göra några veckor av din APL utomlands.

Kursnamn Poäng
Gymnasiegemensamma kurser 900
svenska 1100
engelska 5100
matematik 1a100
idrott och hälsa 1100
historia 1a150
naturkunskap 1a150
samhällskunskap 1a150
religionskunskap 150
svenska 2 – valbar100
svenska 3 -valbar100
engelska 6 – valbar100
Inriktningskurser Lantbruk 700
marken och växternas biologi100
djuren i naturbruket100
fordon och redskap100
lantbruksdjur 1100
lantbruksmaskiner 1100
byggnadsunderhåll 100
växtodling 1100
Gymnasiearbete 100
Programgemensamma kurser 400
biologi 1100
entreprenörskap100
naturbruk200
Individuellt val. – valbara 200
2300